Landslagsgymnaster gästade Gymnastikens Hus

 

ALINGSÅS 2008-02-04:
Gymnastikens Hus hade fint besök i helgen. Landslagsgymnasterna Patrik Hagelin och Elof Tehler passade på att köra ett träningspass i de nya lokalerna. För tips och råd stod alingsåsaren och EM-domaren Jens Hummel.

EM-uttagningen i mitten av mars närmar sig med stormsteg. Två som hoppas på ännu en landslagsmerit är de båda 19-åriga vännerna Patrik Hagelin och Elof Tehler. De har trots den ringa åldern varit bofasta i landslaget i två-tre år. I lördags tränade de i Alingsås.
– Det är en schysst hall. Den borde utnyttjas mer. I hela Stockholm finns bara en hall, säger Tehler, som trivs med lugnet och utrymmet.
De tävlar i artistisk gymnastik, det vill säga de sex klassiska redskapen barr, bygelhäst, ringar, räck, hopp och fristående program. Alla de redskapen är, sedan några månader tillbaka, på plats i Gymnastikens Hus.

Hagelin har varit i lokalen tre gånger sedan det öppnade i september förra året. Eftersom han tränar för Göteborgs Turnförening så är avståndet inget hinder. Dessutom erbjuds coaching från en som vet vad han pratar om. Alingsåsbon Jens Hummel är en av fyra svenskar med kompetens att döma internationella gymnastiktävlingar. I början av maj åker han med EM-landslaget till Lausanne, Schweiz.
– Det är lite speciellt med domare inom gymnastiken. Efter en tävling kan gymnaster och domare ta en bastu ihop och snacka om tävlingen och bedömningarna. Det är inte som i hockey direkt, berättar Tehler som uppskattar att träna inför Hummels kräsna ögon.
Bortsett från att Hummel inte får döma sin egna nation i finalen så finns det inga begränsningar i umgänget mellan bedömd och bedömare. Det är exemplevis Hummel som har satt ihop Hagelins EM-program. ATT TA SIG till final i EM, det vill säga vara bland de 12 främsta lagen, blir tufft. Hagelin tänker dock skriva in sig i historieböckerna på ett annat sätt.
– Jag ska göra en ny grej i ringarna. Gör man det på tävling och klarar det, då får man övningen uppkallad efter sig, säger Hagelin och klättrar upp i ringarna för att demonstrera en framtida ”Hagelin”. Momentet låter sig inte så lätt beskrivas för en mentalt ovig reporter, men den imponerar – på en del i alla fall.
– Lite snabbare upp måste han nog vara, säger domare Hummel men menar att än finns det tid för att nöta.
Blir ”Hagelin” inskriven i reglementet så blir det nog svårighetsgrad B, tror Hummel. Det finns en skala, A–F, i stigande svårighetsgrad.
 
DE BÅDA framtidsmännen tränar med svenska mått mätt mycket.
– Jag tränar alla dagar utom söndag. En och en halv timme på morgonen och två och en halv på kvällen, säger Tehler som därutöver, olikt sina kollegor i Ryssland och Kina, har ett jobb vid sidan av.
24 träningstimmar i veckan borde vara tillräckligt kan man tycka. Lite förvirrande blir det därför när Hummel besvarar frågan vad som mest skiljer svenska gymnaster från världstoppen.
– Egentligen är det mer träningsmängd de behöver. Patrik är dessutom lite ensam i Göteborg. Han skulle behöva bättre sparring, säger Hummel.
Samtalet kommer in på ryska och kinesiska träningsdoser och specialskolor. Förutom att motivationen består och att de muskulösa ynglingarna lyckas hålla sig från skador, så ser Tehler ett annat sätt att knappa in på toppnationerna.
– Man får skaffa en tränare utan hjärta, en som bara skriker kör, kör, kör, säger 19-åringen och skrattar.

Den humana träningen till trots, är målsättningen på sikt högt ställd. Vid VM 2011 är det  uttagning till OS i London året därpå. Bli inte förvånad om det då är en ”Hagelin” som avgör en knallhård final.